Wypieki domowe


Przygotowanie składników ciasta

Podstawowym surowcem do sporządzania ciasta jest mąka. O przydatności mąki do wypieku decyduje zawartość w niej glutenu. Do wypieków domowych stosowana jest przede wszystkim mąka pszenna.
Tłuszcz, mleko, cukier, jajka i środki spulchniające
Dodany do ciasta tłuszcz nadaje mu smak i kruchość. Mleko polepsza jakość pieczywa natomiast cukier podnosi smak i delikatność gotowego produktu. Dodane jajka zwiększają elastyczność i sprężystość zawartego w nim glutenu. Spulchnianie ciasta polega na zwiększeniu jego objętości i nadaniu mu porowatości przez wtłoczenie wewnątrz pęcherzyków powietrza.



Przepis na ciasto czekoladowe


składniki: 15dag kasi, 20dag cukru, 6 jajek, 20 dag czekolady, 5 łyżek wody, 12,5 dag zmielonych migdałów, 12,5 dag zmielonych herbatników, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli. Składniki polewy: 20 dag cukru pudru, 2 łyżki wiśniówki, 2 łyżki wody, 2 łyżki dobrego ciemnego kakao. Kasię utrzeć z cukrem i żóltkami, dodać czekoladę rpzpuszczoną w trzech łyżkach wody, zmielone migdały i herbatniki, proszek do pieczenia i sól. Masę delikatnie zmieszać z ubitymi białkami, włożyć do formy o średnicy 24 cm i piec w temp.180 stop. przez 50 min.Przygotować polewę: utrzeć cukier z 2 łyżkami wody i wiśniówką, dodac kakaomi parę kropel wody i polać jeszcze ciepły placek

*


Przepis na ciasto ze śliwkami

50 dag mąki, 3-5 dag drożdży, 1 jajko, 2 żółka, 1 szkl. mleka, 10 dag cuktru,1/2 łyżeczki cynamonu,1 kg śliwek węgierek, 10 dag kasi ,1 opak. cukru wanil, 1 szczypta soli. Mąkę przesiać. W jej wgłębieniu przygotować rozczyn: rozkruszyć drożdże, wlać część letniego mleka i zmieszać z niewielką ilością mąki. Poyostawić na 15 min. do wyrośnięcia. Dodać jajo, żółtka, cukier wanil., sól i resztę letniego mleka. Zarobić ciasto, a gdy składniki się połączą, dodać letnią stopioną kasię i wyrobić. Pozostawić na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Na blasze ułożyć ciasto, a na powierzchni poukładać gęsto połówki śliwek, skórką wciskając je lekko w ciasto. Pozostawić w cieple na 15 min. Piec w temp. 200 stop.C. Jeszcze ciepłe ciasto posypać grubym cukrem.

*

Ciasto z gruszkami


Utrzeć 200 g masła, 200 g cukru, 1 cukier wanil. dr.Oetkera, 3 jajka, aromat rumowy,Dr.Oetkera, szczyptę soli. Dodać 400g mąki z wymieszanym 1 proszkiem do pieczenia i ok. 100ml mleka Dokladnie wymieszać. Włożyć 2/3 wymieszanego ciasta do formy w kształcie pieścienia. Włłożyć na ciasto ok. 500g pokrojonych w ćwiartki gruszek z kompotu. Do pozostałej 1/3 ilości ciasta dodać 50 g startej czekolady lub 2 plaskie łyżki kakao, 3 płaskie łyżki c ukru, 3 łyżkimleka, wymieszać i położyć na gruszkach. Piec w 180-200stop.C,ok45 min.Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem

*


Ciasto migdałowe


Utrzeć 150 g masła, 150 g cukru i 4 żółtka. Dodawać stopniowo 200g mąki tortowej wymieszanej z 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Dodać 150 g zmielonych migdałów i 6 kropli aromatu migdałowego Dr.Oetkera. Ubić na sztywno 4 białka i rozprowadzić w przygotowanej masie. Wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wygładzić powierzchnię i delikatnie ułożyć na nie 50 g migdałów. Piec w temp.180-200C ok.55min.

*

Biszkopt



4 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zrobić biszkopt i upiec

*

Murzynek



5 jajek, 1 margaryna, 1 szkl cukru, 3 szkl. mąki, 1 proszek do pieczenia, 3 łyżkikakao, 1/3 szkl. wody.Margarynę cukier i kakao zagotować. Po przestudzeniu dodać żółtka, mąkę i ubitą pianę z białek.Wcześniej odlać 1/2 szkl. na polewę gorącej marg. z cukrem i kakao.


Inne Przepisy kulinarne

*
 

           

Pyszny swojski pasztet


0,5 kg kaszy manny, 4 jaja, 0,5 kg tartej bułki, 70 dag wątróbki. 1,5 kg mięsa, pieprz, sól,4 cebule. Zmielić 2 razy wymieszać piec ok.1 goidż. w temp. ok.200 stop. póżniej przykręcić gaz i dopiec.Mannę trzeba wcześniej nieco zmoczyć ile wody przyjmie a a wątróbkę zagotować bez soli. Wszystko to dokladnie wymieszać i upiec w podłużnej foremce

*

Super majonez



1 szklanka oleju, 1 żółtko, pieprz, sol, pół łyżki winnego octu ucierając uważać aby się nie zwarzyło.

*

Sos zielony



3 żółtka rozetrzeć /ugotowane/, sok z 2 cytryn, posiekany szczypiorek, odrobina zielonej pietruszki,starta cebula, chrzan, odrobina cukru pudru, pieprz bialy, śmietana na końcu posiekane białka jajek.

*

Pyzy z mięsem


Przyrządzić mielone mięso dobrze doprawione najlepiej z ugotowanego lub upieczonego mięsa i odrobiną przysmażonej cebulki. Zrobić ciasto z utartych surowych ziemniaków, mąki,2 jajek, ewentualnie dodać odrobinę mąki ziemniaczanej, nakładać farsz, zalepiać i rzucać na gotującą się wodę.

*

Składniki zupy pomidorowej: