Wypieki domowe
Przygotowanie składników ciasta
Podstawowym surowcem do sporządzania ciasta jest mąka. O przydatności mąki do wypieku
decyduje zawartość w niej glutenu. Do wypieków domowych stosowana jest przede wszystkim mąka
pszenna.
Tłuszcz, mleko, cukier, jajka i środki spulchniające
Dodany do ciasta tłuszcz nadaje mu smak i kruchość. Mleko polepsza jakość pieczywa natomiast
cukier podnosi smak i delikatność gotowego produktu. Dodane jajka zwiększają elastyczność
i sprężystość zawartego w nim glutenu. Spulchnianie ciasta polega na zwiększeniu jego objętości
i nadaniu mu porowatości przez wtłoczenie wewnątrz pęcherzyków powietrza.
Przepis na ciasto czekoladowe
składniki: 15dag kasi, 20dag cukru, 6 jajek, 20 dag czekolady, 5 łyżek wody, 12,5 dag zmielonych migdałów, 12,5 dag zmielonych
herbatników, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli.
Składniki polewy: 20 dag cukru pudru, 2 łyżki wiśniówki, 2 łyżki wody, 2 łyżki dobrego ciemnego kakao.
Kasię utrzeć z cukrem i żóltkami, dodać czekoladę rpzpuszczoną w trzech łyżkach wody, zmielone migdały i herbatniki, proszek
do pieczenia i sól. Masę delikatnie zmieszać z ubitymi białkami, włożyć do formy o średnicy 24 cm i piec w temp.180 stop.
przez 50 min.Przygotować polewę: utrzeć cukier z 2 łyżkami wody i wiśniówką, dodac kakaomi parę kropel wody i polać jeszcze
ciepły placek
*
Przepis na ciasto ze śliwkami
50 dag mąki, 3-5 dag drożdży, 1 jajko, 2 żółka, 1 szkl. mleka, 10 dag cuktru,1/2 łyżeczki cynamonu,1 kg śliwek węgierek, 10 dag
kasi ,1 opak. cukru wanil, 1 szczypta soli.
Mąkę przesiać. W jej wgłębieniu przygotować rozczyn: rozkruszyć drożdże, wlać część letniego mleka i zmieszać z niewielką ilością mąki.
Poyostawić na 15 min. do wyrośnięcia. Dodać jajo, żółtka, cukier wanil., sól i resztę letniego mleka. Zarobić ciasto, a gdy
składniki się połączą, dodać letnią stopioną kasię i wyrobić. Pozostawić na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Na blasze ułożyć ciasto, a na powierzchni
poukładać gęsto połówki śliwek, skórką wciskając je lekko w ciasto. Pozostawić w cieple na 15 min. Piec w temp. 200 stop.C.
Jeszcze ciepłe ciasto posypać grubym cukrem.
*
Ciasto z gruszkami
Utrzeć 200 g masła, 200 g cukru, 1 cukier wanil. dr.Oetkera, 3 jajka, aromat rumowy,Dr.Oetkera, szczyptę soli. Dodać 400g mąki z wymieszanym 1 proszkiem do pieczenia i ok. 100ml mleka
Dokladnie wymieszać. Włożyć 2/3 wymieszanego ciasta do formy w kształcie pieścienia. Włłożyć na ciasto ok. 500g pokrojonych w ćwiartki gruszek z kompotu. Do pozostałej 1/3 ilości
ciasta dodać 50 g startej czekolady lub 2 plaskie łyżki kakao, 3 płaskie łyżki c
ukru, 3 łyżkimleka, wymieszać i położyć na gruszkach. Piec w 180-200stop.C,ok45 min.Po ostygnięciu
posypać cukrem pudrem
*
Ciasto migdałowe
Utrzeć 150 g masła, 150 g cukru i 4 żółtka. Dodawać stopniowo 200g mąki tortowej wymieszanej z 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia.
Dodać 150 g zmielonych migdałów i 6 kropli aromatu migdałowego Dr.Oetkera. Ubić na sztywno 4 białka i rozprowadzić w przygotowanej masie.
Wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wygładzić powierzchnię i delikatnie ułożyć na nie 50 g migdałów. Piec w temp.180-200C ok.55min.
*
Biszkopt
4 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zrobić biszkopt i upiec
*
Murzynek
5 jajek, 1 margaryna, 1 szkl cukru, 3 szkl. mąki, 1 proszek do pieczenia, 3 łyżkikakao, 1/3 szkl. wody.Margarynę cukier i kakao zagotować.
Po przestudzeniu dodać żółtka, mąkę i ubitą pianę z białek.Wcześniej odlać 1/2 szkl. na polewę gorącej marg. z cukrem i kakao.
Inne Przepisy kulinarne
*
Pyszny swojski pasztet
0,5 kg kaszy manny, 4 jaja, 0,5 kg tartej bułki, 70 dag wątróbki. 1,5 kg mięsa, pieprz, sól,4 cebule. Zmielić 2 razy wymieszać
piec ok.1 goidż. w temp. ok.200 stop. póżniej przykręcić gaz i dopiec.Mannę trzeba wcześniej nieco zmoczyć ile wody przyjmie a
a wątróbkę zagotować bez soli. Wszystko to dokladnie wymieszać i upiec w podłużnej foremce
*
Super majonez
1 szklanka oleju, 1 żółtko, pieprz, sol, pół łyżki winnego octu ucierając uważać aby się nie zwarzyło.
*
Sos zielony
3 żółtka rozetrzeć /ugotowane/, sok z 2 cytryn, posiekany szczypiorek, odrobina zielonej pietruszki,starta cebula, chrzan, odrobina cukru pudru, pieprz bialy, śmietana na końcu posiekane białka jajek.
*
Pyzy z mięsem
Przyrządzić mielone mięso dobrze doprawione najlepiej z ugotowanego lub upieczonego mięsa i odrobiną przysmażonej cebulki. Zrobić ciasto z utartych surowych ziemniaków, mąki,2 jajek, ewentualnie dodać odrobinę
mąki ziemniaczanej, nakładać farsz, zalepiać i rzucać na gotującą się wodę.
*
Składniki zupy pomidorowej:
- Wywar warzywno-mięsny
- koncentrat pomidorowy
- ryż lub makaron
- przyprawa "warzywko"
- śmietana i troczę mąki
Do wywaru dodać słoik przecieru pomidorowego wlasnej produkcji i doprawić
koncentratem pomidorowym, zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną. Zagotować. Na
koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i odrobinę cukru.
Makaron lub ryż do zupy ugotować osobno.
Nałożyć na talerz makaron lub ryż i wlać zupę.
UWAGA !
A teraz 2 linki do super stron o sztuce kulinarnej narodów świata i to nie tylko w gotowaniu i pieczeniu, zobaczcie sami: