Zdrowa dieta - zdrowe serce
Istnieje bezpośredni związek pomiędzy sposobem odżywiania się a zachorowalnością na chorobę wieńcową serca. Wraz ze wzrostem ilości tłuszczów nasyconych w diecie rośnie liczba zawałów serca, albowiem ten rodzaj tłuszczów podnosi poziom cholesterolu we krwi i zwiększa jej krzepliwość.
Tłuszcze w produktach spożywczych
Istnieją trzy różne rodzaje tłuszczów, które w odmienny sposób wpływają na stężenie cholesterolu we krwi.
Tłuszcze nasycone- głównymi źródłami są produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego, takie jak smalec, mięso czerwone (wieprzowina, wołowina), wędliny oraz produkty mleczne (masło, sery żółte, śmietana itp.). Ten rodzaj tłuszczu zwiększa ilość cholesterolu we krwi.
Tłuszcze jednonienasycone - np.: w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym i miękkich margarynach - nie zwiększają poziomu cholesterolu we krwi i mogą być spożywane w umiarkowanych ilościach.
Tłuszcze wielonienasycone - znajdują się głównie w olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy, kukurydziany) i miękkich margarynach z nich produkowanych. Ten rodzaj tłuszczu może obniżyć poziom cholesterolu we krwi, kiedy spożywany jest jako składnik niskotłuszczowej diety. Trzeba pamiętać, że i ten typ tłuszczu jak pozostałe, jest wysokokaloryczny. Należy je więc spożywać w rozsądnych ilościach.
1. | ziemniaki gotow. | |
2. | dorsz gotowane | |
3. | ser biały chudy | |
4. | rostbef | |
5. | pierś kurczaka | |
6. | ser biały pełnotłusty. | |
7. | kotlet wieprzowy | |
8. | makrela wędzona | |
9. | szynka | |
10. | frytki | |
11. | kiełbasa zwyczajna | |
12. | ser żółty Gouda | |
13. | margaryna niskokaloryczna | |
14. | masło |
Niektóre produkty spożywcze, np.: żółtka jaj, podroby, zawierają duże ilości cholesterolu. Cholesterol pokarmowy ma mniejszy wpływ na poziom cholesterolu we krwi niż tłuszcze nasycone. Stąd ważniejsze jest ograniczenie produktów z dużą zawartością tłuszczów nasyconych, chociaż spożywanie produktów bogatocholesterolowych też należy kontrolować.
Ostatnie badania wykazują, że niektóre typy błonnika roślinnego, tzw. błonnik rozpuszczalny, mogą pomagaćw obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. ten typ błonnika znajduje się w groszku, fasoli, soczewicy, owsie (otręby, mousli), warzywach i owocach.
Pamiętaj: zdrowa dieta jest bardzo ważna. Podobnie jak redukcja tłuszczów i ich właściwy wybór istotne jest także ograniczenie cukru i słodyczy, alkoholu oraz soli.
Jedz jak najmniej tłuszczów i wybieraj produkty z tłuszczami nienasyconymi. | |
Zamiast smażenia na tłuszczu gotuj na parze, duś lub podawaj z grilla. Unikaj stosowania tłuszczu do przygotowania mięsa. Zdejmuj tłuszcz z powierzchni mięsa. | |
Wybieraj jak 'najchudsze' kawałki mięsa i oddzielaj każdy widoczny tłuszcz od mięsa. Jedz więcej ryb i drobiu. pamiętaj o zdjęciu skóry z drobiu. | |
Wybieraj produkty 'niskotłuszczowe' i 'niskokaloryczne', gdy tylko jest to możliwe Jedz jak najwiej warzyw i owoców. |
NARODOWY PROGRAM PROFILAKTYKI CHOLESTEROLOWEJ
opr: prof. dr. hab. Barbara Cybulska i prof. dr. hab. Wiktor B. Szostak