DIETA HIPOLIPEMICZNA

Cholesterol krążący w Twojej krwi przenika do ściany tętnic przyczyniając się do ich zwężenia. może to byc powodem zawału serca i udaru mózgu. Wysoki poziom cholesterolu nie sprawia dolegliwości, co nie znacy, że nie jesteś zagrożony chorobą serca

NIE DAJ SIĘ ZASKOCZYĆ - ZBADAJ POZIOM CHOLESTEROLU

Poziom cholesterolu w twojej krwi nie powinien przekraczać 200 mg w 100 ml osocza (5,2 mmol w litrze). jezeli jest wyższy, to należy go obniżyć. Możesz tego dokonać przestrzegając diety o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Dieta jest niezbędna nawet wtedy gdy, szczególnie wysokie stężenie cholesterolu wymaga zażywania leków.
Obniżając stężenie cholesterolu we krwi zmniejszasz ryzyko choroby serca. Badania naukowe wykazały, że obniżenie poziomu cholesterolu o 1% powoduje redukcję ryzyka o 2-3 5
W tabeli podane są zasady żywienia przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi.

DIETA HIPOLIPEMICZNA

Opublikowana przez Europejskie towarzystwo miażdżycowe w 1992 roku.

PRODUKTY ZALECANE PRODUKTY DO SPOZYWANIA W UMIARKOWANYCJ ILOŚCIACH PRODUKTY PRZECIWSKAZANE
    Produkty zbożowe
Pieczywo z pełnego ziarna. Maca. Owsianka. Ryż. Makaron. Płatki kukurydziane. Musli. Kasze gruboziarniste.   Rogaliki francuskie (croissant)
    Nabiał
Mleko chude. Sery chude. Jogurt chudy. Białko jajek. Substytuty jaj. Mleko półtłuste. Sery: Brie,Cammambert,Edamski, Gouda. Jogurt niskotłuszczowy. Dwa całe jaja na tydzień. Pełne mleko. Śmietana. mleko skondensowane. Zabielacze do kawy. Sery pełnotłuste. Jogurt pełnotłusty.
    Zupy
Zupy warzywne. Chude wywary mięsne.   Zupy zagęszczone. Zupy zaprawiane smietaną.
    Ryby
Ryby (z rusztu, gotowane, wędzone) unikać skóry. Ryby smażone na właściwym oleju. Ikra. Ryby smażone na nieznanym oleju lub tłuszczu.
    Skorupiaki
Ostrygi Małże i homary. Krewetki i kalmary.
    Mięso
Indyki. Kurczaki. Cielęcina. Króliki. Dziczyzna. bardzo chuda wołowina. jagnięta (1 lub 2 razy w tygodniu). Szynka. Bekon. Kiełbasa z cielęciny lub kurczaka. Wątroba dwa razy w miesiącu. Mięso z widocznym tłuszczem. Kaczki. Gęsi. Kiełbasy. Salami. Pasztety mięsne i inne.
    Tłuszcze
  Oleje zawierające kwasy wielonienasycone np. słonecznikowy, kukurydziany, sojowy. Oleje zawierające kwasy jednonienasycone np. razepakowy i oliwa z oliwek. margaryny miękkie (nieuwodornione) z tych olejów. margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Masło. Smalec. Slonina. Łój. Tłuszcz spod pieczeni. Margaryny twarde. Olej palmowy. Tłuszcze uwodornione.
    Owoce i warzywa
Warzywa świerze i mrożone, zwłaszcza strączkowe: fasola,groch, soczewica. Kukurydza. Ziemniaki. Owoce świerze i suszone. Owoce konserwowe niesłodzone. Ziemniaki lub frytki smażone na dozwolonym oleju. Ziemniaki pieczone, frytki, warzywa lub ryż smażone na niewłaściwym tłuszczu. Warzywa solone i konserwowe. Chipsy.
    Desery
Sorbety. Galaretki. Bezy. Budynie na mleku chudym. Sałatki owocowe.   Lody. Kremy. Budynie na pełnym mleku. Sosy na śmietanie lub maśle.
    Wypieki
  Ciasta i ciasteczka przygotowane na tłuszczach nienasyconych. Torty. Przemysłowe wyroby cukiernicze (np. ciastka, paszpeciki, babeczki).
    Wyroby cukiernicze
Marmoladki Marcepany. Chałwa. czekolada. Toffi. Karmelki. Batony kokosowe.
    orzechy
Włoskie. Migdały. Kasztany. Laskow, ziemne, pistacjowe i brazylijskie. Orzechy kokosowe. Orzechy solone.
    Napoje
Kawa filtrowana lub instat. Herbata. Woda. Napoje bezkaloryczne bezalkoholowe. Alkohol. Niskotłuszczowe napoje czekoladowe. Czekolada. Kawa ze śmietanką. Gotowana kawa.
    Sosy, przyprawy
Pieprz. Musztarda. Zioła. Przyprawy korzenne. Sosy sałatkowe niskotłuszczowe. Majonezy. Sól. Sosy i kremy sałatkowe. Sosy do mięsa i ryb zawierających tłuszcz.


webmasters@idn.org.pl       Ostatnia aktualizacja 12 czerwiec 1998 15:55:17       st@szekm